Els 42k de la Zurich Marató Barcelona són un museu a l’aire lliure gràcies, en bona part, al Modernisme, corrent artístic que va inundar els carrers de Barcelona a finals del segle XIX i principis del XX. Sota el lideratge d’Antoni Gaudí, que va concebre l’arquitectura com una obra d’art total, alguns edificis emblemàtics de la Ciutat Comtal són Patrimoni Mundial i font d’inspiració i admiració. Et proposem córrer la ruta modernista a la Zurich Marató Barcelona.

 

MNAC i Antiga Fàbrica Casaramona. Km. 0 i 42

En el majestuós Palau Nacional de Montjuïc, que forma part de la foto de sortida, es troba el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el museu barceloní del modernisme per excel·lència, amb pintures, escultures i arts decoratives molt significatives d’aquest corrent artístic. Molt a prop trobem l’antiga fàbrica tèxtil Casaramona, obra de Josep Puig i Cadafalch, avui conegut com CaixaForum, que alberga exposicions.

MNAC

 

Mercat d’Hostafrancs. Km. 1

Es va construir el 1888 dins del pla de mercats de la ciutat de Barcelona en estil modernista i realitzat amb ferro forjat. Va ser dissenyat pel mateix enginyer que va construir el Mercat de Sant Antoni, Antoni Rovira i Trías. I travessant el carrer està la seu del districte de Sants-Montjuïc, que destaca per les seves vidrieres. Tots dos descansen, per cert, al carrer comercial més gran d’Europa.

Mercat d’Hostafrancs

 

Casa Lleó i Morera. Km. 10

En la coneguda com a ‘Mansana’ de la Discòrdia, es troben els tres següents edificis, per la qual cosa si no vas a fer marca pots baixar el ritme i gaudir de les vistes. El primer desborda elegància. En el seu terrat està el templet, una cúpula sostinguda per un conjunt de columnes. Durant la Guerra Civil va ser usat per guardar metralladores. Representa la bellesa dels detalls. En ella van treballar una quarantena dels millors artesans de l’època, seguint les ordres de Lluís Domènech i Montaner.

 

Casa Amatller. Km. 10

Just abans d’arribar a la Casa Batlló trobem la Casa Amatller, una obra encarregada pel xocolater Antoni Amatller a Josep Puig i Cadafalch, que fa una particular reinterpretació de l’estil gòtic. La façana és una magnífica composició colorista. La capçalera escalonada a la part superior recorda la forma d’una clàssica tauleta de xocolata i és un dels trets més característics de l’edifici.

Casa Amatller y Casa Batlló

 

Casa Batlló. Km. 10

Antoni Gaudí s’inspira en la naturalesa a una obra mestra de forma, color i llum. La teulada té forma de llom d’animal amb unes grans escates tornassolades. Coronen el conjunt peces esfèriques de grans dimensions que semblen crestes i evoquen la figura d’un drac. Per a molts, Gaudí va voler representar la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya, matant al drac.

 

La Pedrera. Km. 11

Només cal dirigir la vista cap a l’esquerra mentre corres a la confluència de Mallorca amb Passeig de Gràcia. Un carrer més amunt, a Provença, s’alça majestuosa aquesta obra mestra de Gaudí. El seu nom oficial és Casa Milà, però se’l coneix més com La Pedrera, referint-se a la pedra, de color blanc cremós, que provenia de les pedreres del Garraf i Vilafranca del Penedès. Al terrat hi ha un conjunt de 7 xemeneies que escenifiquen els caps de 7 guerrers mitològics que vigilen la ciutat.

La Pedrera

 

Sagrada Familia. Km. 13

Icona de Barcelona per excel·lència. La Basílica Expiatòria de la Sagrada Família (així és el seu nom complet) és, possiblement, el monument inacabat més visitat del món. La seva construcció va començar el 1882 i és l’obra més emblemàtica d’Antoni Gaudí. Està previst que s’acabi el 2026, coincidint amb el centenari de la mort del gran mestre modernista.

Sagrada Familia

 

Parc de la Ciutadella. Km. 35

Un gran espai verd amb gran diversitat d’elements (museus, llac, cascada, vegetació centenària, escultures…). Un jove Antoni Gaudí va participar en la construcció de la font, coronada per una escultura de ferro forjat. Va ser el primer dels actuals parcs de la ciutat que es va dissenyar específicament com a espai públic. Els voltants de la Ciutadella alberguen la sortida i arribada de la eDreams Mitja Marató de Barcelona. 

 

Arc de Triomf. Km. 36

Serà gratificant passar per sota, a mode de triomf, quan ja ‘s’olora’ la meta a pocs quilòmetres. Construït per Josep Vilaseca i Casanovas per a l’Exposició Universal de Barcelona (1888), tant l’arc com l’Avinguda Lluís Companys s’inspiren en els Camps Elisis de París, però amb un marcat estil modernista català.

 

Casa Pascual i Pons. Km. 37

Tocant a Plaça Catalunya, arribant des de la Ronda de Sant Pere, trobem aquesta obra d’Enric Sagnier i Villavecchia. Destaquen les seves vidrieres -visibles des de l’exterior-, en les quals es representen personatges medievals, l’escala amb ornaments escultòrics i llums de ferro i vidre, i unes nobles xemeneies de fusta.

 

Palau de la Música Catalana. Km. 37

Poc després de deixar enrere Plaça Urquinaona, baixant per Via Laietana, en un tram molt favorable, cal girar el cap a l’esquerra per veure aquesta obra d’art total de Domènech i Montaner, que combina escultura, ebenisteria, marqueteria, cristalleria, mosaic i ceràmica. A la façana destaca el conjunt escultòric de l’al·legoria de la música popular i la seva sala de concerts es continua usant amb èxit.

 

Mercat de Sant Antoni. Km. 40

Després d’una dècada de reformes, torna a lluir -mantenint els seus trets essencials i la seva imatge externa- per a ser testimoni dels dos últims quilòmetres de la marató barcelonina. L’històric mercat modernista forma part de la vida de molts barcelonins, que s’han congregat allà canviant cromos o comprant objectes antics.

Mercat de Sant Antoni

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: Español (Spanish) English (English)