10 març 2024

17 de març de 2023

La Zurich Marató Barcelona 2023 recupera múscul i afluència internacional amb més de 15.000 participants

  • La participació general ha crescut un 50% respecte a 2022 i s’ha doblat el nombre de participants internacionals (55% del total)
  • Enguany, la 44a edició serà Gold Label, essent l’única marató d’Espanya amb aquesta etiqueta i una de les tres úniques a Europa
  • El turc Kaan Kigen Özbilen i l’etíop Zeineba Yimer Worku encapçalen la llista d’elit del 19 de març, amb l’objectiu de rebaixar el record masculí de la prova a 02:04h i del femení a 02:20h

17.03.2023 – La Zurich Marató Barcelona 2023, presentada aquest matí a l’Hotel InterContinental Barcelona, arriba a la seva 44a edició amb 15.127 participants, recuperant xifres pre-pandèmiques i creixent en 5.000 persones respecte a l’edició anterior. Aquest diumenge 19 de març la Marató també torna a la seva àmplia afluència de corredors i corredores vinguts d’arreu del món. Runners de 119 nacionalitats diferents han escollit Barcelona per viure la millor experiència possible en la distància dels 42,195km, en un circuit renovat l’any 2018, monumental i ràpid alhora, amb el clima ideal per córrer al costat de milers de participants i un potent ambient ciutadà.

En aquest sentit, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha destacat que “aquesta és la Marató de Barcelona de la recuperació de les xifres. Estem molt contents perquè enguany la participació general de la Zurich Marató Barcelona creix un 50% respecte a 2022, superant les 15.000 inscripcions. També hem doblat la participació internacional respecte a la passada edició i més de la meitat dels corredors i corredores (55%, 8.319 en total) venen a la nostra ciutat d’altres països. La participació femenina torna a ser del 25%, igualant el percentatge més alt de la nostra història (3.781 dones participants). Sens dubte, aquesta serà la gran festa del running que tots volem, amb els carrers plens de gent animant i gaudint d’aquest esdeveniment esportiu”.

D’altra banda, el director de la prova, Mauro Llorens, comenta que “tenim tot preparat i amb moltes ganes de començar una gran edició de la Zurich Marató Barcelona on, per primera vegada, serem una marató Gold Label atorgada per les World Athletics. A Espanya només Barcelona té aquesta etiqueta i, a Europa, només tres maratons. Això suposa tenir un gran cartell d’atletes d’elit i uns serveis per als corredors i corredores de primer nivell. Buscarem els dos rècords del circuit per a posicionar-nos com una de les maratons més ràpides d’Europa”.

La Zurich Marató Barcelona 2023 recupera múscul i afluència internacional amb més de 15.000 participants
 La participació general ha crescut un 50% respecte a 2022 i s’ha doblat el nombre de participants internacionals (55% del total)Enguany, la 44a edició serà Gold Label, essent l’única marató d’Espanya amb aquesta etiqueta i una de les tres úniques a EuropaEl turc Kaan Kigen Özbilen i l’etíop Zeineba Yimer Worku encapçalen la llista d’elit del 19 de març, amb l’objectiu de rebaixar el record masculí de la prova a 02:04h i del femení a 02:20h 17.03.2023 – La Zurich Marató Barcelona 2023, presentada aquest matí a l’Hotel InterContinental Barcelona, arriba a la seva 44a edició amb 15.127 participants, recuperant xifres pre-pandèmiques i creixent en 5.000 persones respecte a l’edició anterior. Aquest diumenge 19 de març la Marató també torna a la seva àmplia afluència de corredors i corredores vinguts d’arreu del món. Runners de 119 nacionalitats diferents han escollit Barcelona per viure la millor experiència possible en la distància dels 42,195km, en un circuit renovat l’any 2018, monumental i ràpid alhora, amb el clima ideal per córrer al costat de milers de participants i un potent ambient ciutadà. En aquest sentit, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha destacat que “aquesta és la Marató de Barcelona de la recuperació de les xifres. Estem molt contents perquè enguany la participació general de la Zurich Marató Barcelona creix un 50% respecte a 2022, superant les 15.000 inscripcions. També hem doblat la participació internacional respecte a la passada edició i més de la meitat dels corredors i corredores (55%, 8.319 en total) venen a la nostra ciutat d’altres països. La participació femenina torna a ser del 25%, igualant el percentatge més alt de la nostra història (3.781 dones participants). Sens dubte, aquesta serà la gran festa del running que tots volem, amb els carrers plens de gent animant i gaudint d’aquest esdeveniment esportiu”. D’altra banda, el director de la prova, Mauro Llorens, comenta que “tenim tot preparat i amb moltes ganes de començar una gran edició de la Zurich Marató Barcelona on, per primera vegada, serem una marató Gold Label atorgada per les World Athletics. A Espanya només Barcelona té aquesta etiqueta i, a Europa, només tres maratons. Això suposa tenir un gran cartell d’atletes d’elit i uns serveis per als corredors i corredores de primer nivell. Buscarem els dos rècords del circuit per a posicionar-nos com una de les maratons més ràpides d’Europa”.
La Zurich Marató Barcelona 2023 és Gold Label
Precisament, la novetat d’aquesta edició és que la IAAF ha atorgat a la Zurich Marató Barcelona la Gold Label per aquest 2023. Es tracta d’un segell distintiu atorgat a una prova quan garanteix un alt nivell competitiu, així com de qualitat i comoditats per a les i els corredors populars (punts d’avituallament oficials, serveis de fisioteràpia i recuperació, etc). Aquesta distinció que representa un salt qualitatiu de la Marató reforça la capacitat de la ciutat de Barcelona per organitzar esdeveniments esportius multitudinaris i internacionals, convertint aquesta prova en l’única marató d’Espanya i una de les úniques tres d’Europa (juntament amb la Marató de Rotterdam i la d’Istanbul) en tenir aquesta etiqueta. A més, el lema d’aquesta edició és Run In The World’s Best City (Corre a la millor ciutat del Món) perquè Barcelona ha estat considerada com la millor ciutat del món al rànquing Telegraph Travel 2022. El recorregut de la Zurich Marató Barcelona és idoni per gaudir: transcorre pel cor d’una ciutat cosmopolita, que compta amb el gran llegat modernista d’Antoni Gaudí o el Pla Cerdà i el Camp Nou, la Plaça Espanya, l’Arc de Triomf, la Sagrada Família, el Fòrum o el Front Marítim com alguns dels seus principals atractius turístics per gaudir de la capital catalana d’una manera única, corrent en un traçat ràpid i màgic. 

Molta competitivitat i set atletes Gold Label en el quadre masculí
Un competitiu grup d’atletes de l’Est africà, amb fins a set atletes amb etiqueta Gold, prendrà la sortida el 19 de març per intentar baixar de les 02:04h. Per marques personals, en primer lloc destaca per guanyar la Zurich Marató Barcelona 2023 el turc Kaan Kigen Özbilen, campió de Kenya en els 5.000 metres amb 20 anys, amb un registre que augurava una carrera atlètica prometedora.

Com és habitual en la majoria dels fondistes, Kigen va anar pujant de distància fins a concentrar-se en la marató. En 2015 es va nacionalitzar com a ciutadà turc i en 2016 aconseguia el subcampionat d’Europa de Mitja Marató i la primera medalla internacional amb el seu nou país. A partir d’aquí, Özbilen es va concentrar en la marató, corrent en 02:06h la Marató de Dubai i millorant la seva marca a València, on ha participat en les tres últimes edicions: 02:04:16h el 2019, 02:08:50h el 2020 i 02:04:36h el 2022. En aquesta 44a edició de la Zurich Marató Barcelona serà a priori l’atleta a seguir, ja que prendrà la sortida com a teòric favorit en partir amb la millor marca de tots els participants.

Cinc atletes amb registres en 02:05h són, sobre el paper, els rivals més forts de Kigen i els més qualificats, ja que rebaixen o estan molt a prop de l’actual rècord de la cursa (02:05:53h), aconseguit per l’etíop Yihunilign Adane l’any passat, començant per Joel Kemboi Kimurer (atleta Gold) amb 02:05:19h en la Marató de Milà 2021. Igualment, amb l’experiència dels seus 35 anys i d’haver corregut 11 maratons, el kenyà Kemboi Kimurer i els seus 02:05:19h en la Marató de Milà de fa dos anys, figura també entre els favorits al triomf a Barcelona. Un altre kenyà d’origen, Marius Kimutai, també figura entre els favorits. Participa per Bahrain des de fa dos anys i coneix bé el circuit de la capital catalana, en el qual va acabar sisè en 2021 (02:06:54h).

D’altra banda, l’etíop Takele Bikila va aconseguir el seu millor registre en la Marató de Sevilla (02:05:52h) durant la passada temporada en la seva desena carrera en els 42 quilòmetres, i l’eritreu Kibrom Ruesom a la Marató de València 2020 (02:05:53h) en el seu segon intent maratonià. Tanca la llista el temps de 02:05:56h a la Marató de Rotterdam de l’etíop Kelkile Woldaregay, que data de 2018.

Kaan Kigen Özbilen: “Vull donar les gràcies a l’organització per convidar-me a córrer a la millor ciutat del món. L’Eliud Kipchogue és el meu mentor i company d’equip i m’ha desitjat sort per diumenge. Vinc a Barcelona a aconseguir el rècord del circuit”.


Marius Kimutai: “Diumenge tornaré a un circuit que ja conec amb l’objectiu de millorar la meva millor marca personal i fer rècord”.

Sis reines de l’asfalt i cinc Gold Label
Finalista en dues ocasions en els Mundials de Mitja Marató a València 2018 i Gdynia 2020, Zeineba Yimer Worku (etiqueta Gold) és l’única participant amb una marca personal per sota de 2 hores i 20 minuts i és la favorita per trencar el rècord femení de la prova que va establir l’any l’etíop Meseret Gebre Dekebo (02:23:11h). Un temps aconseguit en dues ocasions, ambdues a la Marató de València, finalitzant en 02:19:28h el 2019 i 02:19:54h l’any següent.

Per tenir les millors marques personals i entre les cinc atletes femenines Gold Label que correran el 19 de març a Barcelona, Yimer és la favorita entre un grup en el qual destaca també el seu compatriota, l’etíop Azmera Gebru Hagos, una corredora de camp a través bronze en el Mundial de Cross celebrat a Punta Umbría el 2011, fa més d’una dècada. Amb 23 anys, Hagos va debutar en la Marató d’Amsterdam 2018, finalitzant en 02:23h i a l’any següent en el mateix circuit aconseguia el que, de moment, és el seu millor registre personal, 02.20:48h.

També repeteix participació a Barcelona Zenebu Fikadu Jebesa (etiqueta Gold). La corredora etíop, tercera en el podi en l’última edició de la Zurich Marató Barcelona amb 02:25:11h, gaudirà d’una nova oportunitat en un circuit que ja coneix. Una quarta corredora etíop, Tsegaye Melesech, també torna a Barcelona després d’haver finalitzat en segona posició en 2017 (02:26:44h).

Per trajectòria internacional, la kenyana Selly Chepyego Kaptich (etiqueta Gold) entra amb fonament en els pronòstics per a fer front al trio etíop de favorites. Kaptich és campiona del món de 3.000 metres Sub18 i medalla de bronze en el Mundial de Mitja Marató a Copenhaguen el 2014, a més d’atresorar una tercera plaça en una altra gran prova, la Marató de Berlín 2019, que va finalitzar-la amb un registre de 02:21:06h, la seva millor marca personal.

Entre les atletes europees, destaca la participació de Delvine Relin Meringor, kenyana fins a 2021 i romanesa des de llavors després de la seva nacionalització pel país europeu. Meringor va ser una solvent corredora de camp a través en els seus inicis com a atleta. Va debutar a la Marató de Siena 2021 amb 02:24:32h i fa un any va guanyar la de Los Angeles en 02:25:04h.


Selly Chepyego Kaptich: “Vinc preparada per a les condicions climatològiques de Barcelona i amb confiança per aconseguir batre el rècord femení”.

Últimes notícies

La Zurich Marató Barcelona recupera aquest 2024 el seu acte d’agraïment a les entitats voluntàries i punts d’animació 

La marató barcelonina vol reconèixer la tasca dels seus més de 1.300 voluntaris i voluntàries de 22 entitats diferents i 27 punts d’animació, on s’exposen tot el que aporten a l’esdeveniment les diferents entitats i punts d’animació.  Aquest 2024, la Zurich Marató Barcelona ha realitzat l’acte d’agraïment a Torre Jussana a les entitats voluntàries i els […]

Llegir més

COMUNICAT OFICIAL DE LA ZURICH MARATÓ BARCELONA

Des de l’organització de la Zurich Marató Barcelona comuniquem amb tristesa la defunció d’un participant en aquesta edició 2024. El corredor va patir una parada cardiorespiratòria just en creuar la meta, va ser atès en aquell mateix moment per la Creu Roja i posteriorment va ser traslladat pel SEM a l’Hospital Clínic, on ha mort. […]

Llegir més

Abraham Tadesse estrena circuit i rècord a la Zurich Marató Barcelona 2024

• L’atleta eritreu nacionalitzat suís ha aconseguit rebaixar el rècord de 2023 en el nou circuit en 5 segons (02:05:01h).• Per part seva, l’atleta etíop Degitu Azimeraw s’ha imposat en categoria femenina amb una marca de 02:19:52h, quedant-se només a vuit segons del rècord de circuit.• Milers de participants han format part de la gran […]

Llegir més

Title Sponsor

Organizer

Official Partner

Official Timing Partner

Official Supplier

Charity Partner

Media Partner