16 març 2025

Compte enrere oficial
:
:
:

6 de març de 2024

La Zurich Marató Barcelona 2024 estrena el nou recorregut amb 20.000 corredors i corredores

-La 45a edició de la marató barcelonina registra la tercera millor xifra de participació de la seva història
-Aquesta també serà l’edició amb rècord de runners internacionals, que suposaran un 57% del total
-1 de cada 4 participants seran dones (un 25% del total) i més de 6.500 inscrits són catalans
-Es recomana l’ús del transport públic, especialment el metro, pels desplaçaments pel centre de la ciutat

El pròxim diumenge 10 de març, 20.000 corredors i corredores estrenaran el nou recorregut més cèntric, monumental, pla i ràpid, amb només 33 corbes, de la Zurich Marató Barcelona 2024. L’organització ha penjat el cartell de sold out dues setmanes abans de la prova en haver assolit l’objectiu d’inscripció total fixat per a aquesta 45a edició. Aquesta xifra és la tercera millor xifra inscrits en la història de la marató barcelonina, la millor d’aquesta dècada i també la més elevada de les darreres cinc edicions, quedant-se molt a prop del rècord de cursa, aconseguit en 2016 amb 20.385 dorsals venuts.

A més, per a aquest 2024 el 57% dels i les participants seran internacionals, establint un nou rècord de participació estrangera de la gran festa del running a Barcelona i amb França i Regne Unit com els dos principals països de procedència d’entre 107 nacionalitats diferents. Tanmateix, la Zurich Marató Barcelona repeteix un any més com una de les maratons amb més participació femenina del món, un 25%, és a dir, un de cada quatre participants serà dona, i també tindrà 6.693 corredores i corredors catalans.

“Arriba una edició històrica de la Zurich Marató Barcelona! Aquest diumenge més de 20.000 maratonians i maratonianes estrenaran un nou recorregut més ràpid, més urbà, més cèntric i més monumental que esperem que permeti a molta gent complir els seus objectius i reptes però, sobretot, gaudir d’aquesta gran prova esportiva que és també una festa per a tota la ciutat. Amb rècord de participació estrangera (57%), a més, enguany 1 de cada 4 participants serà dona, arribant a les 5.000 corredores que és una xifra històrica. Tothom que vulgui viure l’emoció i animar als participants, ho tindrà molt fàcil per arribar a peu o en transport públic a algun punt dels més de 42 quilòmetres del circuit. Us esperem!”, explica el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé.

Per la seva part, el director de la Zurich Marató BarcelonaMauro Llorens, afegeix que “hem treballat de valent durant molts mesos amb les institucions de la ciutat, però creiem que ha valgut la pena per tal de tenir aquest gran circuit. Un recorregut molt cèntric, animat, i ràpid on tots els corredors i corredores podran gaudir de la meravellosa ciutat que és Barcelona i sentir el calor de públic. En l’àmbit esportiu, un total de 34 atletes Internacionals, on predominen atletes del continent africà, venen a Barcelona per aconseguir grans marques i rècords al nou traçat. Però, sobretot, el nostre desig és que la ciutat visqui una gran festa de l’esport, pensada tant per als corredors i corredores com per la ciutadania. Aquesta 45a edició serà un dia especial per la història de la Zurich Marató Barcelona”.

EL CIRCUIT MÉS RÀPID DE LA ZURICH MARATÓ BARCELONA
Per a aquesta 45a edició, el nou circuit serà el més ràpid i cèntric de la història de la cursa. Serà el novè canvi de recorregut des del naixement de la marató barcelonina el 1980, i passarà per fins a 15 monuments diferents de la ciutat com la Casa Batlló, Sagrada Família, Universitat de Barcelona, Monument a Colom, Parc de la Ciutadella, Port Olímpic, o l’Arc de Triomf, entre d’altres. S’ha reduït en més de 30 metres el desnivell positiu acumulat. També, s’han reduït fins a sis corbes respecte a l’antic recorregut, deixant el nou traçat amb només 33 corbes.

Així, la Zurich Marató Barcelona 2024 serà una de les maratons amb menys girs del món i tindrà el punt més baix a 8 metres i el més alt a 50 metres respecte al nivell del mar. A més, per primera vegada, les i els corredors passaran per l’Avinguda Paral·lel en sentit descendent: els dos últims kilòmetres del circuit antic, que eren dels més patits, ara seran dos dels més ràpids de tot el recorregut.

D’altra banda, la ciutat estarà immersa en aquest esdeveniment esportiu i, per tant, estan previstes algunes afectacions a la mobilitat. En aquest sentit, es recomana a la ciutadania planificar els desplaçaments i prioritzar l’ús del transport públic, especialment el metro, per moure’s pel centre de la ciutat. 

UN NOU TRAÇAT, IDEAL PER CONTINUAR BATENT RÈCORDS
Els últims 4 anys, a la Zurich Marató Barcelona s’han batut els rècords masculí i femení del circuit edició rere edició, fent de la marató barcelonina una de les més ràpides a Espanya i Europa. Mentre que la millor marca femenina de la prova té el nom actual de l’etíop Zeineba Yimer Worku (02:19:44h), el millor temps del circuit masculí l’ostenta l’atleta de Bahrain, Marius Kimutai (02:05:06h). Tots dos registres es van aconseguir amb l’anterior recorregut més circular i més perifèric,  vigent durant més d’una vintena d’edicions i fins aquest any.

En aquest escenari, 23 homes i 10 dones d’elit intentaran continuar batent rècords a Barcelona. En el quadre masculí, l’etíop Abebe Negewo, amb un millor temps de 02:04:51 a la marató de València 2019, és el favorit per rebaixar el temps de Kimutai. Els seus competidors seran el també etíop Fikre Bekele Tefera, guanyador del marató de Linz 2022 a Àustria (02:06:16h) i el kenyà Edmon Kipngetich, guanyador del marató de Ljubljana 2023 a Eslovènia (02:06:47h).

Pel que fa al quadre femení, la favorita per batre el rècord de Zeineba Yimer és la seva compatriota, la també etíop Degitu Azimeraw, segona a la marató de Londres 2021 en 02:17:58h. Les principals opositores de Azimeraw seran la seva compatriota Zinas Senbeta, guanyadora de la marató de Ljubljana 2023 (02:21:05h) i la keniana Aurelia Kiptui, segona a la marató de Nairobi al seu país el 2023 (02:26:49h).

BARCELONA, CAMPIONAT DE CATALUNYA DE MARATÓ EL 2024 I LA MARATÓ QUE MÉS VA CRÈIXER EN 2023 D’ESPANYA
D’altra banda, la 45à Zurich Marató Barcelona serà també el 46è Campionat de Catalunya de Marató. Enguany, el Campionat de Catalunya de Marató torna a disputar-se en el marc de la marató barcelonina després de 15 anys. La darrera vegada que la marató barcelonina va acollir aquest campionat va ser l’1 de març del 2009, on el Roger Roca i l’Anna Rosa van endur-se la medalla d’or en l’àmbit català.

Igualment, cal tenir present que el 2023 Barcelona va recuperar el 2n lloc del rànquing de les millors maratons d’Espanya, en detriment de Sevilla. De fet, la Zurich Marató Barcelona va ser la marató que més va créixer l’any passat de l’Estat, amb 5.443 participants més respecte a 2022 sobre un total de 15.000, segons va exposar l’informe de les maratons a Espanya el 2023 elaborat per Maratones España. I per a aquest 2024, la marató barcelonina ha tornat a créixer en 5.000 corredors i corredores.

Últimes notícies

La Zurich Marató Barcelona i l’eDreams Mitja Marató Barcelona By Brooks inicien la seva col·laboració amb l’Associació i la Fundació Superacció per al 2025

L’entitat sense ànim de lucre vinculada a l’esport, fa la seva aportació a la mitja i la marató barcelonina, les dues grans curses de la ciutat. A través de RPM SPORTS by Experientia, la Zurich Marató Barcelona i l’eDreams Mitja Marató Barcelona by Brooks inicien el seu acord de col·laboració amb l’Associació i la Fundació Superacció per les seves pròximes […]

Llegir més

La Zurich Marató Barcelona i l’eDreams Mitja Marató Barcelona by Brooks donen suport al Pride BCN 2024!

• Els dos grans esdeveniments del running a Barcelona volen convertir-se en les dues curses més diverses i inclusives, i sota aquesta premissa se sumen a la gran reivindicació festiva del col·lectiu LGTBIQ+ a la ciutat. En el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, representants de l’organització de la Zurich Marató Barcelona i l’eDreams Mitja Marató Barcelona by Brooks han assistit a […]

Llegir més

Title Sponsor

Organizer

Official Partner

Official Timing Partner

Official Supplier

Charity Partner

Media Partner